Kostpolitik
Værdisæt omkring børnenes kost på Børnegården Alsvej pr. 1. januar 2022
På Børnegården Alsvej ønsker vi at sikre, at alle børn tilbydes en sund og nærende kost i hverdagen.
Dette sikrer vi bl.a. ved at entrere med en erfaren frokostudbyder, som tilbyder varieret kost til alle børn, pt. Fru Hansens Kælder. Til frokosten tilbydes børnene også mælk.
Børnegården Alsvej har et værdisæt, der baserer sig på Sundhedsstyrelsens retningslinjer, og det betyder, at børn i 0-2-årsalderen ikke tilbydes sukkerholdig mad i institutionen. Derudover betyder det, at sukkerholdige madvarer i børnehaven bør begrænses i videst mulige omfang.
Fejring af fx fødselsdag og afslutning i institutionen bør derfor altid være i overensstemmelse med vores værdisæt, nemlig at reducere mængden af sukker i børnenes hverdagskost. Vi anbefaler derfor, at man medbringer boller/brød eller frugt til børnene ved disse særlige lejligheder. Det er altid en god idé at koordinere med personalet inden en uddeling.
Vi ønsker dog ikke at have en ”nulsukker” politik. Vi synes, at det er vigtigt, at vores pædagogiske personale har råderum i forhold til særlige pædagogiske aktiviteter – dog vil ”sukkerholdige” pædagogiske aktiviteter primært opleves i børnehaven og i langt mindre grad i vuggestuen.
Som det er nu, medbringer forældre børnenes madpakker til om eftermiddagen. Det er et stort ønske i institutionen, at vi sammen løfter opgaven om at sikre børnene en sund og nærende kost også i madpakkerne. Hovedtankerne bag dette værdisæt er skrevet mere udførligt nedenfor i en række retningslinjer, og de vil blive evalueret og redigeret løbende.
Referencer til information og inspiration
Sundhedsstyrelsens ernæringsråd 0-2 år
Sundhedsstyrelsens ernæringsråd 2+ år
Fødevarestyrelsen: Alt om kost – hvor meget er der plads til af det søde?
Nedenstående kostpolitik er vedtaget i Forældrebestyrelsen efter at have været udarbejdet i et kostpolitikudvalg bestående af leder, to medarbejdere og to forældre fra Forældrebestyrelsen. Kostpolitikken er efterfølgende godkendt i den samlede Forældrebestyrelse og i personalegruppen.
Baggrunden for denne kostpolitik er, at vi i institutionen ønsker at efterleve Sundhedsstyrelsens anbefalinger for at tilgodese børns trivsel og sundhed. Det har med tiden nødvendiggjort en mere klar politik på området. Vi har derfor nedenfor beskrevet, hvilke retningslinjer der er for kost i institutionen fremover, og hvilke anbefalinger der er i forhold til børnenes madpakker.
OBS. Vi vil gerne reducere fejringer med spiselige sager. Vi henstiller derfor til, at man ikke medbringer noget til uddeling i andre sammenhænge end fødselsdag og afslutning, som beskrevet nedenfor. Dette skyldes, at vi er mange børn, som kan have mange gode fejringsgrunde, og det bliver svært at overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer, hvis mange familier har flere fejringsanledninger.
Når der skal holdes fødselsdag i institutionen eller et barn stopper/overgår til børnehave, er man velkommen til at medbringe boller/brød evt. med smør til eller udskåret/let spiseligt frugt/grønt. Hvis man har andre ideer til uddeling, som ikke er specielt sukkerholdige, så kan man altid høre personalet. Men spørg først.
- Man er meget velkommen til at gøre noget ud af pynt og indpakning, da det for de små ofte er den slags, der gør det ekstra spændende. Men det er ikke en nødvendighed!
- Man bedes forud for fødselsdagen aftale med personalet, hvilken dag man gerne vil medbringe, og hvad man medbringer. Man er velkommen til at spørge personalet til råds.
- Man medbringer til egen
- Man medbringer kun én ”ting” pr. barn og en begrænset mængde.
- Der deles IKKE drikkevarer ud ved fødselsdagene.
På sidste dag i børnehave, for den store skolegruppe (slut april), arrangeres det, at man kan medbringe frugt/boller efter aftale med personalet. Personalet koordinerer det for gruppen, så det bliver meningsfuld uddeling samlet set.
Nedenfor er beskrevet nogle af de faste ”særlige lejligheder”, som afholdes/fejres i og af institutionen. Disse arrangementer afholdes ligeledes i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Beskrivelsen er med for at give forældre mulighed for at have et overblik over, hvad barnet typisk tilbydes på de særlige/traditionsbundne dage, men personalet har mulighed for at ændre i det efter behov:
- Fastelavn: Der vil være små mængder lækkerier i tønden.
- Bedsteforældredag: Bedsteforældre har mulighed for at medbringe udskåret frugt til fælles nydelse for alle børn.
- Påske: I børnehaven vil der være mulighed for at komme på påskeægjagt, og i den forbindelse finder børnene små chokoladeæg. I vuggestuen anvendes ikke-spiselige æg i stedet.
- Afslutning for Skolegruppebørnene: Der serveres aftensmad i institutionen for børnene (uden forældre). Menuen her kan variere.
- Sommerfest: Da dette arrangement varierer fra år til år, bliver det op til Forældrebestyrelsen at aftale, hvordan dette skal foregå fra år til år.
- Halloween: Der er mulighed for at komme udklædt, men det fejres ikke med ”søde sager”.
- Lucia: ”Institutionen” (eller forældre der byder ind) bager Luciaboller, som uddeles efter morgenens Luciaoptog.
- Julehygge
- Risengrød: Der vil blive serveret risengrød en dag i december. I børnehaven med kanelsukker og smørklat. I vuggestuen sker dette uden sukker i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
- Æbleskiver: Der kan serveres æbleskiver i institutionen med lidt sukker og syltetøj i børnehaven. I vuggestuen blot æbleskiver i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
- Pebernødder: Der vil være dage, hvor børnehavebørnene tilbydes pebernødder. Det bruges ikke i vuggestuen af hensyn til Sundhedsstyrelsens retningslinjer.
- Bagning i forbindelse med pædagogiske aktiviteter: Der vil altid være mulighed for at lave en pædagogisk aktivitet, hvor er bages en kage eller boller eller lign. I vuggestuen tænkes det ind, at det skal være så lidt sukkerholdigt som muligt. I børnehaven er der mere frie rammer til dette.
- Trøsteis: Når børn har slået sig, kan det være en god form for afledning at tilbyde en is. Personalet vurderer i situationen, om det er en meningsfuld tilføjelse til den øvrige trøst og omsorg.
- Saft på varme sommerdage: På særligt varme sommerdage kan personalet vælge at tilbyde børnene et glas saftevand for at sikre væskeindtagelse.
Vi ønsker at sætte fokus på, at børnenes madpakker indeholder begrænsede mængder af sukkerholdige fødevarer. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man udelader sukkerholdige fødevarer for børn i alderen 0-2 år, og at man reducerer det for børn fra 3 år og opefter.
Målet med at begrænse sukkerholdig mad for børn i dagligdagen er at reducere problemer med tandsundhed, overvægt og livsstilssygdomme. Desuden giver de sukkerholdige madvarer kun kortvarig energi (”tomme kalorier”), og barnet kan hurtigere blive træt og uoplagt eller have svært ved at koncentrere sig i aktiviteterne. Dertil kommer, at de sukkerholdige madvarer tager plads for andre sundere madvarer, og en formiddagsmad fra madpakken, som ikke giver den nødvendige energi kan let tage pladsen for den sunde frokost, som bliver serveret efterfølgende.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn i alderen 4-6 år ikke får mere end 4 små portioner af søde sager om ugen. Det kan som eksempel være: et stykke kage, en chokoladekiks, en 25 cl saft/sodavand og en håndfuld slik på en uge. Andre eksempler kan findes på hjemmesiden. Se nedenfor i links for mere information.
Retningslinjerne
- Drikkedunke må kun indeholde vand.
- Man medbringer således ikke smoothie, juice, drikkeyoghurt og andre sukkerholdige drikke i madpakken.
- Der serveres mælk til børnenes frokost:
- Økologisk letmælk i vuggestuen
- Økologisk minimælk i børnehaven
- vi drikker kun mælk og vand i institutionen.
- Man medbringer ikke chokoladekiks, mælkesnitte, myslibar, kage, chokolade, ”dessert fra dagen før” eller slik i madpakken. I bedes gemme dette til hyggestunder hjemme i stedet. På den måde reduceres det daglige forbrug af den slags fødevarer også nemmere.
- Figenstænker og grinebider samt lignende snacks i form af tørret frugt er OK, men bør begrænses til én gang imellem og i mindre mængder.
- Der serveres mælk til børnenes frokost:
Anbefalinger
- Vi vil anbefale, at madpakkerne indeholder en variation af (se også nedenstående reference):
- Brød (gerne groft fx rugbrød eller en grov bolle/knækbrød) med smør/pålæg
- Frugt og/eller grøntsager
- En god madpakke behøver ikke at være spændende hver dag. Børn kan ofte godt lide de samme ting, og hvis man fx har rugbrød med, kan det være en god måde for børnene at vænne sig til det. Det er ofte ok, hvis man er rigtig sulten.
Ingen ønsker at skulle ”afvise” børn/forældre, der kommer med noget til uddeling eller at fjerne ting fra madpakkerne. Vi håber derfor meget, at I som forældre vil hjælpe til med at bakke op om de nye regler og anbefalinger, så det med tiden bliver en helt naturlig del af institutionens hverdag og rutiner. Forældrebestyrelsen vil være i løbende dialog med personale og leder omkring implementeringen af kostpolitikken, og den vil blive tilpasset/justeret løbende.
På forhånd tak
Bestyrelsen på Børnegården Alsvej